Tuberkulyoz kasalligida ovqatlanishning xususiyatlari
Tuberkulyoz kasalligida ovqatlanishning xususiyatlari

Tuberkulyoz kasalligida ovqatlanishning xususiyatlari

330 marta ko'rildi

Sil kasalligining faol shakli bilan muhim tuzilmalarni (oqsillar, vitaminlar, yog’lar, minerallar) iste’mol qilish ortadi, bu esa tabiiy infektsiyaga qarshi immunitetning pasayishiga olib keladi. Shuni hisobga olgan holda, terapevtik ovqatlanishning asosiy maqsadlari quyidagilardan iborat: ozuqa moddalarining etishmasligini to’ldirish, tananing himoya kuchlarini oshirish va jigarga toksik yukni kamaytirish. Ushbu vazifalarni hal qilish uchun rossiyalik terapevt MI Pevzner «Diet number 11» deb nomlangan sil kasali uchun maxsus oziq-ovqat ishlab chiqdi.

Jadvalning asosiy xususiyatlari:

Kundalik menyuning energiya qiymati – 3500-4000 kilokal.

Ratsionda B: W: Y ning optimal nisbati 120 gramm: 100 gramm: 450 gramm.

Oziq-ovqat mahsulotlarini issiqlik bilan ishlov berishning maqbul usullari – pishirish, pishirish, qaynatish, bug’lash.

Oziq-ovqatning tabiati fraksiyonel (kuniga 5-6 marta), yumshoq, mo’l-ko’l (ayniqsa, remissiya davrida).

Yo’ldosh kasalliklar uchun cheklovlar: temir tanqisligi kamqonligida yog’larning sutkalik dozasi 80-90 grammgacha kamayadi va oqsillar qismi 140 grammgacha oshiriladi. Agar bemorda qandli diabet bo’lsa, uglevodlarning kunlik hajmi 300 grammgacha kamayadi, oqsil miqdori esa 130 grammgacha oshiriladi. Patologik jarayonning susayishi davrida yog’lar va saxaridlarning kunlik dozasi minimal darajaga tushiriladi (mos ravishda 70 gramm va 300 gramm). Ovqat hazm qilish traktining patologiyalari uchun «11-sonli parhez» ga rioya qilishning maqsadga muvofiqligi sil kasalligi bo’yicha mutaxassis bilan muhokama qilinishi kerak.

Taqiqlangan ovqatlar: achchiq idishlar, ziravorlar, qahva, qora choy, kuchli go’shtli bulyonlar, sakatatlar, yarim tayyor mahsulotlar, qandolat mahsulotlari, oq shakar.

Sil kasalligi bilan og’rigan bemorlarning ishtahasi pasayganligini hisobga olsak, pishirilgan taom imkon qadar mazali va xushbo’y bo’lishi kerak.

TAVSIYA ETILGAN MAHSULOTLAR RO’YXATI

Non mahsulotlari. Ichakning evakuatsiya funktsiyasini rag’batlantirish uchun to’liq donli xamir ovqatlarini (javdar yoki bug’doy unidan tayyorlangan) ishlatish yaxshiroqdir. Bundan tashqari, bemorning kundalik ratsionida puff pastry mahsulotlarini kiritish joizdir.

Birinchi taom. Sho’rvalar faqat ikkinchi bulonda pishirilishi kerak (suyuqlikdagi oson olinadigan oziq-ovqat qo’shimchalari miqdorini kamaytirish uchun). Shu bilan birga, idishlarga ko’p miqdorda sabzi, lavlagi, kartoshka, ko’katlar, don yoki quyuq makaron qo’yish tavsiya etiladi.

Go’sht. Jigarga yukni kamaytirish uchun mushak to’qimalarida toksik moddalarni to’plamaydigan ovqatlardan foydalanish yaxshidir (yog’siz qo’zichoq, kurka, tovuq, quyon go’shti). Do’konda sotib olingan «go’sht» (kolbasa, balik, pate, güveç, kolbasa, jigar, til) taqiqlanadi.

Sutli mahsulotlar. «Silga qarshi» menyusida uy qurilishi kefir, yogurt, smetana, tvorog, zardob va pishloqni kiritish muhimdir. Do’kon mahsulotlaridan foydalanganda «Termostat» bilan belgilangan mahsulotga ustunlik berish yaxshidir. Ushbu oziq-ovqat sil kasalligi o’choqlarining chandiqlarini tezlashtiradi (tananing kaltsiy va oqsil bilan to’yinganligi sababli), shuningdek, bemorning tabiiy infektsiyaga qarshi immunitetini oshiradi (ichaklarni foydali bakteriyalar shtammlari bilan «ta’minlash» orqali).

Yormalar. Tanani xun tolasi, aminokislotalar, vitaminlar va minerallar bilan ta’minlaydigan «11-raqamli parhez» ning muhim tarkibiy qismlari. Tibbiy ovqatlanish uchun eng yaxshi don – yashil grechka, tozalanmagan guruch, yassilangan jo’xori.

Baliq. Ishtahani yaxshilash uchun haftasiga 2-3 marta infektsiyalangan odamlarning menyusiga seld, pushti qizil ikra, pikeperch yoki alabalık kiritiladi. Konservalangan baliq yoki yarim tayyor mahsulotlardan (yog’da yoki pomidorda) foydalanish qat’iyan man etiladi.

Sabzavotlar. «11-raqamli parhez» uchun yuqori glisemik indeksli ovqatlarni tanlash muhim: sabzi, shirin kartoshka, lavlagi, kartoshka, makkajo’xori, dukkaklilar. Najasni olib tashlashni tezlashtirish va jigarning detoksifikatsiya funktsiyasini yaxshilash uchun bemorning ratsionida kuniga kamida 500 gramm sabzavotlar (pishirilgan, qaynatilgan, bug’langan, tuzlangan) bo’lishi kerak.

Meva va rezavorlar. Vitaminlarga (ayniqsa, askorbin kislotada) kunlik ehtiyojni to’ldirish uchun bemorning kunlik ratsioni limon, apelsin, gul kestirib (qaynatma shaklida), Bektoshi uzumni, klyukva, kivi, qora smorodina, qulupnay, qulupnay, mayin bilan boyitiladi. . Meva va rezavorlarni tanlashda suvli pishgan pulpa va nordon-shirin ta’mga ega mavsumiy mevalarga ustunlik beriladi. Agar silga qarshi terapiya fonida ovqat hazm qilish traktining shilliq qavati yallig’langan bo’lsa, qo’pol o’simlik tolasi kundalik menyudan chiqariladi. Bunday hollarda meva va rezavorlarni faqat qaynatilgan shaklda (yon piyola bilan birga) ishlatish joizdir.

Tananing to’siq funktsiyalarini yaxshilash uchun urug’lar, yong’oqlar, qayta ishlanmagan yog’lar, o’tlar, o’simliklardan tayyorlangan damlamalardan foydalanish tavsiya etiladi.

Ushbu kasallik uchun to’g’ri ovqatlanish nafaqat bemorning vaznini normal holatga keltirishi, balki organizmning intoksikatsiyasini sezilarli darajada kamaytirishi, shuningdek kasallikka chidamliligini oshirishi mumkin. Shunga asoslanib xulosa qilish mumkinki, to’g’ri ovqatlanish silga qarshi davolanishning muhim elementidir.

Sharofat ATAJONOVA ,

XORAZM VILOYATI FTIZIYATRIYA VA PULMANOLOGIYA MARKAZI

6- BO’LIM HAMSHIRASI.

 

Ulashing:

Fikr bildirish

E-pochta manzilingiz chop etilmaydi. Majburiy ma'lumotlar * bilan belgilangan